Po Tidholm - Kartan

2019-09-12 Konstakademin Stockholm


Po presenterade den demografiska och ekonomiska utveckligen i sverige med fokus på stad kontra landsbygd. Med rikt statisktiskt underlag presenterades hur sveriges landsbygd går under. Berättelsen jämförde de stora investeringar i jobb, infrastruktur, välfärd och kultur som gjordes under 1900-talet med det stora undandragandet av resurser som pågått de senaste 20 åren.

Sättet som materialet framställdes på dolde, trots att statistiken förklarade, att statens tidigare utveckling och investering i landsbyggden gjordes av samhällsekonomiska skäl. Samma logik som nu driver undandragandet av resurser och gör att spårvägssatsningen hamnar mellan Stockholm och Malmö (exempel från föreläsningen) gjorde att man då byggde samhällen och järnvägar i periferin för att extrahera råvaror och utbilda arbetare. Utöver dessa ekonomiska faktorer kunde fackförenings och folkrörelser utöva påtryckningar på regeringen på ett sätt som idag saknar motsvarighet.

Genom att inte tydliggöra att samma mekanismer har drivit både investeringarna och undandragandet odlas felaktiva förhoppningar kring vad politik, i traditionell parlamentarisk bemärkning, kan göra. Jag tror inte heller att den berättelse av utveckling och rikedom på landsbygden delas av de som slet i gruvorna och fabrikerna under sossarnas glansperiod. Tvärtom talar min egen erfarenhet om att avskyn mot den snyltande storstaden var större under sjuttiotalet.