Industriellt byggande

Bostadskrisen formuleras ständigt som ett tekniskt i stället för socialt problem. Man manar till att "bygga billigare" och framför att ett mer industriellt byggande skulle lösa problemen.

Billiga hus blir inte billiga att bo i

Ingen, inte ens allmännyttan skulle sänka hyrorna eller bostadsrättspriserna för att de byggt ett billigt hus. De vill alla maximera vinsten och med nuvarande underskott av bostäder kan de hyra ut och sälja dyrt. Produktionspriset styr inte bostadspriset. Jag skulle mycket gärna höra hur de politiker och tyckare tänker som tror att byggpriset och bostadspriset hänger ihop.

Sveriges bostadsproduktion är jämförelsevis högindustrialiserad

Jag skulle bli mycket förvånad om någon kan peka på att sveriges byggbranch ligger annat än i topp vad gäller industrialiserad produktion av bostäder. Jag har erfarenhet av projekt i fyra europeiska länder. Det som byggs i sverige är extremt strömlinjeformat. Minsta avvikelse från standardmallen leder till stora bekymmer och ofta fel på bygget. Det finns ingen kompetens att ta minsta steg utanför mallen. För att segmentera marknaden används istället dyrare produkter i kök och badrum samt eventuellt löjliga tilllägg som badtunnor etc. Husen är bakom de tunna ytskikten extremt lika.

Fördelarna med ytterligare industrialisering är små eller obefintliga. Under miljonprogrammet utvecklades prefabbetongsystem där allt bestod av modulära standardiserade delar. Endast en tiondel av husen byggdes med dessa system. De var helt enkelt inte ekonomiskt fördelaktiga jämfört med mindre standardiserade system. Tar man i beaktning att vi nu har tomter med betydligt svårare förutsättningar blir idéer om standardisering och industrialisering än mer missriktade.

Höga byggpriser trots hög nivå av industrialisering

Sverige har som bekant uppemot 60% högre byggpriser än andra EU länder. Att hitta varför detta är fallet borde vara en prioritet för politiker och tjänstemän som vill lösa bostadskrisen. Många svenska byggherrar vill inte ta sig an projekt på mindre än 200 lägenheter. Därför sker så lite intelligent förtätning och bebyggelse av lite svårare tomter. I andra europeiska städer är det inte ovanligt med mindre projekt som kräver mer hantverk och byggpriserna är trots detta lägre. Vi behöver knäcka den knuten som gör svensk bostadsproduktion storskalig, mallad och dyr.